A fost odată ca niciodată o perioadă scurtă (trei anișori), în care am renunțat la consumul de carne (și cam la tot în afară de verdețuri), aceasta fiind leguma mea preferată, și am fost nevoit să găsesc retețe gustoase și fără magica proteină. În plus, îmi plac rețetele rapide pe care le pot face zilnic, după serviciu, astfel dispare instant scuza ”nu am timp să gatesc”. Din această categorie a mâncărurilor rapide fac parte și pastele care ne oferă o bază foarte bună pentru super combinații.
INGREDIENTE
- 180 grame tagliatelle
- 4 morcovi mari
- 75 grame roșii uscate murate în ulei
- 75 grame caju crud
- 50 grame măsline
- 15 grame parmezan
- ulei de măsline
- sare
- piper
INSTRUCȚIUNI
Pentru două porții am folosit 180 grame tagliatelle care datorită formei lor se vor potrivi foarte frumos cu restul legumelor, 4 morcovi mari, 75 grame roșii uscate, 75 grame caju crud, 50 grame măsline, 15 grame parmezan, ulei de măsline, sare și piper.
Folosind o ustensilă de decojit, curățăm morcovii și, cu aceeași unealtă, îi tăiem în felii subțiri astfel încât să semene cu pastele folosite. Ar trebui să avem cam 180-200 grame de morcovi feliați. Tăiem în felii de aproximativ 1 centimetru roșiile uscate și măslinele. Parmezanul îl feliem cu aceeași ustensilă de decojit sau cu un feliator de brânză.
Punem apa la fiert, cu suficientă sare astfel încât să se săreze și pastele un pic, și în momentul în care dă în clocot punem pastele în apa fiartă pentru aproximativ 8 - 10 minute (sau timpul afișat pe ambalaj) și concomitent începem gătirea legumelor.
Într-o tigaie wok la foc mediu stropim un pic de ulei de masline și aruncăm nucile de caju și stăm cu ochii pe ele cam un minut. Când s-au rumenit un pic adăugăm și roșiile uscate și măslinele, amestecând încă un minut. Dacă focul e prea mare, coborâm din intensitate pentru că vrem ca legumele să fie ușor rumenite, nu arse. Mai departe punem morcovii și dăm focul mai mic, lăsându-i să se înmoaie și amestecăm de două-trei ori pe minut înca vreo cinci-șase minute. Rezultatul ar trebui să fie un morcov moale, dar încă crocant.
În tot acest timp pastele au fiert aldente și e momentul să le scoatem din oală și sa le punem în tigaia cu legume, fără să le spălăm, și le amestecăm cu restul compoziției, lăsându-le încă vreo 3 minute pe foc. Când totul e gata, adăugăm și parmezanul pentru un gust deosebit. Asezonăm cu piper proaspăt măcinat și puțină sare, după gust (pastele ar trebui să fie deja destul de sărate).
Și gata! Dacă vă mișcați cu talent nu dureaza mai mult de 20 de minute.
Poftă bună.