Treaba cu brânza în deserturi am descoperit-o cam târziu, dar nu prea târziu, doar de vreo doi ani. Până atunci am respins-o categoric și pentru că nu a fost consumată ca desert în familie. Dar de când am început să fac mai multe dulciuri, m-a cam prins cheesecake-ul și am ramas nedespărțiți. L-am făcut în foarte multe feluri, cu foarte multe arome.
Îi spun cheesecake nu pentru că vreau să fiu mai interesant, dar prajitura cu brânză de vaci e cea de care am fugit în copilărie și ce urmează să vă povestesc nu prea are nicio treabă, cel puțin, cu copilaria mea.
INGREDIENTE
- 100g biscuiți digestivi
- 40g unt
- 600g brânză Philadelphia
- 500g brânză mascarpone
- 190g zahăr
- 10ml extract vanilie
- 4 ouă (aproximativ 200g)
- 30ml cafea espresso
- 200ml smântână frișcă (minim 30% grăsime)
- 200g ciocolată neagră 70%
INSTRUCȚIUNI
Pentru început preîncălzim cuptorul la 180 grade Celsius (cam trei sferturi din putere la cuptoarele clasice) și punem untul într-o crăticioară la topit. Măcinăm biscuiții (fie manual, fie la robotul de bucătărie) și turnăm peste ei untul topit, omogenizând amestecul. Într-un vas (~20cm diametru) cu perete sau fund detașabil punem hartie de copt și peste biscuiții cu unt pe care îi presăm cu bun simț. Punem vasul în cuptorul încins 10 minute.
Pe o baie de aburi punem smântâna de frișcă și când aceasta e fierbinte oprim focul, punem ciocolata și o lăsăm să se topească. Amestecăm din când în când.
Între timp începem să ne jucăm cu brânza. După ce am pus-o toată toată într-un vas măricel (ca să avem loc să ne desfășurăm), punem peste ea vanilia și zahărul (eu am folosit 150g zahăr normal și 40g zahăr brut pentru că accentuează gustul de ciocolată dar nu e obligatoriu) și amestecăm ușor pentru a evita introducerea de prea mult aer în compoziție pentru că nu vrem să crească în cuptor. Introducem și ouăle, unul câte unul, amestecând ușor până când toată compoziția e omogenă. Mai departe adăugăm cafeaua în compoziție, dar să fiți atenți să fie doar călduță pentru că altfel riscăm să facem o omletă cu brânza.
Au cam trecut 10 minute și e momentul să scoatem tava din cuptor, lăsând-o de-o parte să se racească. Lăsăm cuptorul pornit și îl setăm la 160 de grade Celsius. Înglobăm ganache-ul de ciocolată (amestecul de smântână și ciocolată) cu crema de brânză și turnăm tot amestecul în tava care are deja blatul de biscuiți puțin copt. Pe fundul cuptorului punem o tăviță sau o cratiță cu trei degete de apă pentru că ne ajută să avem un cheesecake frumos, fără crăpături. Punem în sfârșit compoziția la cuptor și o lăsăm acolo cam o oră. Ne mai uităm din când în când să nu o ardem. După tot acest timp oprim cuptorul, deschidem pentru două-trei secunde ușa cuptorului și o închidem repede la loc, lăsând cheesecake-ul să se răcească ușurel acolo (în general eu îl pregătesc seara și doar dimineața îl scot din cuptor) și doar după îl punem la frigider unde îl mai lăsăm incă o jumătate de zi.
Gustul final ar trebui să aibă o tentă de ciocolată de casă și merge tare bine cu dulceața proaspătă de zmeură care e un pic acrișoara.
Să aveți pofta!